PLAKA TANIMA SİSTEMİ

Plaka Tanıma Sistemi (PTS) Araçları Plakaları vasıtası ile tanımamıza imkan veren sistemlerdir.Plaka tanıma sisteminde gelişmiş görüntü analiz teknikleri kullanılır.Bu tür palaka tanıma sistemleri(Plaka Tanıma Sistemi) Bir bölgeye giriş çıkış sistemlerinde,Güvenlik uygulamaları ve Trafik projelerinde sıklıkla Kullanılır.Sitelerde Otoparklarda ve Trafik ile ilgili güvenliğe gereksinim duyulan noktalarda PTS(Plaka tanıma Sistemi) kullanılmaktadır.

Örnek Bir Uygulama Anlatılırsa:Bir siteyi ele almamız durumunda öncelikle sistem dizayn edilir ve Sitede kalan kişilerin araçlarının plakaları PTS(Plaka Tanıma Sistemi) ne tanıtılır ve veritabanına eklenir.Bundan sonra Sistem her gelen aracın plakasını okur ve eğer aracın plakası veritabanında kayıtlı ise bariyer veya kapıyı otomatik olarak açar .Eğer kayıtlı değilse aracın girişine izin vermez yani kapı yada bariyer açılmaz orada bulunan güvenlik görevlisi olaya müdahale eder.

PTS(Plaka Tanıma Sistemi) çeşitli parçalardan oluşur. Bu parçalar Şunlardır.

1- PTS (Plaka Tanıma Sistemi) kamerası

2- Kızıl ötesi Led Aydınlatma

3- Kamera ile Bilgisayar arasında işlem yapmaya yarayan Görüntü Çerçeve yakalayıcı

4- Sistemi çalıştırmaya yarayacak iyi bir bilgisayar

5- Plaka okumaya yarayan Yazılım

6- Alınan verileri kaydetmeye yarayan ve geçmişe dönük bilgileri bulabileceğimiz veritabanı

GPS PRENSİBİ

Araç takip sistemi Genel çalışma Prensibi GPS Uydularından aldığı konum bilgisini GPRS veya Yine Herhangibir Haberleşme uydusu üzerinden belirlenmiş server lara gönderen ve gönderilen bu server larda işlenen bu konum bilgileri sanal haritalarda görüntü ve konum olarak işlenmesi ve Kullanıcıların internet üzerinden araçlarını takip etmesi prensibine dayanır.

Biraz Daha açarsak Dünyamız üzerinde bulunan ve ABD ye ait Konum belirleme uydularından (GPS Uyduları)aldıkları GPS Sinyalleri Araç takip Cihazının içinde bulunan GPS Anteni vasıtasıyla alınır ve Cihazın İçine takılan GSM SIM Kartı vasıtası ile yine GSM Anteni Kullanılarak veriler servere gönderilir ve Servere dışarıdan kullanıcılar internet üzerinden şifrelerini girerek sayısal harita ve Google earth haritası üzerinden araçlarının takiplerini yapabilirler.

Araç Takip Sistemi ile Neler Yapılabilir

1-İstediğiniz zaman Dünyanın her yerinden aracınızın nerede olduğunu sokak seviyesinde haritalar üzerinden takip edebilirsiniz.Örnek olarak İstanbul – Mecidiyeköy-Sümbül Sok.

Yukarıda belirtildiği gibi aracınızı sümbül sokakta bir nokta olarak görebileceksiniz.

2-Aracınızı canlı olarak Hangi yönde gidiyor ve Kaç km hızla gidiyor olduğunu yine Araç takip Sistemi ile görebileceksiniz.

3-Ayrıca Araç takip sistemleri ile (Uydu Takip Sistemi) Takip etmiş olduğunuz araca ait birçok raporları alabileceksiniz.

a)Hız Aşım Raporlarını

b)Max.ve Min. Hızlarını

c)Belirli bir bölgeye giriş ve çıkış zamanlarını ve kaçkere bölgeye giriş çıkş yaptığını

d)Aracın Rölantide çalıştığı Süreyi

e)Aracın belirtilen süreler arasında kaç km yol katettiğini

f)Nekar Süre Duraklama yaptığını

g)ne kadar süre hareket ettiğini

h)Sert Araç Kullanım ihlallerini

i)Günde ilk kontak açtığı zamanı ve kontak kapadığı zamanı

j)Gerektiğinde Araç ile merkez mesajlaşabilir veya sesli görüşme yapılabilir.

Ve Buna benzer birçok raporu Araç takip Sistemi yazılımı vasıtasıyla alabilirsiniz.

Gerektiğinde Araç takip cihazı na Çeşitli sensörler bağlabilmektedir bu sensörler sayesinde

1- Acil Durum uyarı butonu:Acil durumlarda söför düğmeye basar ve Bu araçları izleyen merkeze uyarı verilmesini sağlar.

2- Araç Durdurma Birimi:Gerektinde uzaktan internet üzerinden aracın otomatik olarak durdurulmasını sağlar.

3- Kapı Açma Kapama sersörü:Gerektiğinde aracın kapılarını otomatik olarak uzaktan açma ve kapamaya yarar.

4- Yakıt Kontrol sensörü:Yakıt deposundaki değişimleri izleyebilmenizi sağlayan sensördür.

5- Hand set : Telefonla Görüşme yapmaya yarayan arabiririm

Buna benzer birçok Sensör bulunmaktadır.

KAMERA MUHAFAZASI

Dış ortama yerleştirilecek kameraların, hava koşullarından etkilenmemesi için muhakkak muhafaza içine yerleştirilmesi gerekir. Muhafazalar, kullanıldıkları yerin özelliklerine bağlı olarak ısıtıcılı ve fanlı olarak seçilebilir, böylelikle kamera aşırı soğuk ve sıcaktan etkilenmeden çalışmasını sürdürür. Kameraların normal çalışma sıcaklığı genellikle +50 o C ile 0 o C arasındadır.

SPEED DOME KAMERALAR

*Speed Dome Kameraların CCTV Sabit Kameralardan tek farkı Nesnelere Zoom Yapabilmesidir.10x,18x,22x,30x,35x gibi farklı miktarlarda zoom yapabilme kabiliyetine sahiptir.

*Yine Kameralar hareketlidir 360 derece kendi etrafında dönebilmektedir.
*Elektronik keyboard üzerinden kamerayı rahatlıkla yönlendirebilirsiniz.Kamerayı sağa sola yukarı aşağı doğru hareket ettirebilirsiniz.
*Dome kameraların bazılarında Patrol özelliği vardır.Bu kameralar bizim istediğimiz yönde Otomatik olarak çevreyi takip edebilirler.
*Hatta son zamanlarda bazı speed dome kameralarda hareket takip özelliği mevcuttur.mesela yürüyen bir insanı otomatik olarak takip edebilirler.

CCTV KAMERALAR

•CCD Kameranın En önemli özelliği Çözünürlüğüdür. Örnek verirsek
380 TVL,420 TVL,540 TVL Gibi. Kamera 380 TVL ‘da Görüntü çözünürlüğü kalitesi iyi değildir. Bu 420 TVL’da Orta çözünürlükte 480 TVL da İyi Çözünürlükte 530-540 ve daha yüksek çözünürlüklerde kamera yüksek çözünürlüğe sahiptir deriz.
•CCD kameralarda diyer önemli bir hususta Kameranın ışık alma hasaasiyetidir.yani kameranın Lux değeridir.Kameraların kataloglarında Gündüz 1 Lux,0,5 Lux, 0,2 Lux ,0,002 Lux gibi gördüğünüz değerler kameranın kaç lux ışık şiddetinde görüntü alabileceğini gösterir.Kameralarda lüx değeri ne kadar düşükse kamera o kadar kalitelidir.
•Day/Night (gece-Gündüz) kameralar hem güzdüz hemde gece görüntü veren kameralardır. Gündüzleri renkli olarak görüntü verirler akşam olup karanlık çökünce Siyah beyaz moda geçerek karanlık bir ortamda siyah beyaz görüntü veren kameralardır. Day/Night Kameralar Hiç ışık olmayan zifiri karanlık bir ortamda görüntü vermezler.Çok azda olsa bir miktar ışık olmalıdır.örnek verirsek 30 m2 lik bir odada zifiri karanlıkta kameradan görüntü alamayız fakat bir mum yakarsak görüntü alabiliriz.
BLC (Backlight compensation): Kamera bir pencere veya cam kapı gibi bir yere bakıyorsa, arkadan gelen ışığın kişilerin yüzlerini karartmaması için arkadaki ışığın bastırılmasını sağlar.
AGC (Automatic gain control):Otomatik kazanç kontrolü. Düşük ışık seviyelerinde video işaretinin seviyesini yükselten elektronik devre.
ALC (Automatic level control) :Otomatik irisli lenslerde peak/average kontrolü olarak da bilinir. Bu ayar "peak" yapılırsa ekrandaki parlak bölgeler daha detaylı, “"average" yapılırsada karanlıkta kalmış bölgeler daha detaylı görülür.
AWB (Auto white balance):Renkli kameralarda kameranın çevredeki ışık miktarına göre otomatik olarak renkleri ayarlaması.
Yukarıdaki özellikler Kameranın İyi Bir görüntü vermesi için gereken özelliklerdir.
Ayrıca kameranın diyer önemli bir özelliği Kameranın üzerinde OSD menüsünün bulunmasıdır. Bu menü sayesinde kameranın üzerinden netlik ayarları yapılmasına olanak sağlamaktadır.
Kamera Auto İris lensi desteklemelidir.

DVR (Dijital Kayıt Cihazları)

•DVR Cihazının en önemli özelliği Frame sayısıdır.Yani saniyedeki resim sayısıdır.DVR Cihazının Real time kayıt yapabilmesi için Kanal başına en az 25 Frame/sn olmalıdır. Yani Dört kanal DVR Cihazının Real Time olabilmesi için DVR 100 frame olmalıdır.Bu Sekiz kanal DVR için 200 frame 16 Kanal DVR için 400 frame olmalıdır.

•Diyer bir Husus DVR cihazının Kayıt yaparkenki çözünürlüğüdür. Örnek Olarak CIF,2CIF,4CIF Çözünürlüğü baz alırsak.Bizim 4 Kanal DVR Cihazımız 100 Frame/sn kayıt yaptığını varsayarsak. Burada dikkat edilecek ikinci husus kayıt çözünürlüğü olmaktadır.Eğer cihazımız yanlızca CIF çözünürlükte 100 frame kayıt yapıyorsa düşük çözünürlükte kayıt yapıyor demektir.yani video izlerken net görüntü alamayız.fakat cihaz Real time (gerçek Zamanlı) kayıt yapıyorken 4 CIF çözünürlükte kayıt yapıyorsa gayet kaliteli videolar elde edebiliriz.
•Müşterinin dikkat etmesi gereken nokta Firmalar Size verdiğimiz Cihaz Real Time(gerçek zamanlı) kayıt yapıyor diyebilirler fakat Cihaz CIF te kayıt yapıyorsa real time olmasının bir manası yoktur.Görüntü çok kötü olacaktır. Aynı cihaz ile 2CIF te görüntü kaydetmeye çalışırsanız bu sefer frame sayısı yarıya düşecektir.
nDVR Cihazında Dikkat edilmesi gereken diyer bir husus.Cihaz kayıt yaparken Videoları sıkıştırma formatıdır. Cihaz MPEG-1 , MPEG-2,MPEG-4, H264 formatlarında Sıkıştırma yapabilir.Burada en kaliteli formatlar MPEG-4 ve Henüz yeni geliştirilen MPEG-4 den daha kaliteli olan H264 Formatıdır.DVR Cihazının video sıkıştırma formatı Cihazın Hard Diskini etkiler örnek olarak MPEG-2 sıkıştırma kullanan cihazlar,MPEG-4 Cihazlara göre Hard diski daha çabuk doldururlar. Örnek olarak MPEG-2 Sıkıştırmada DVR a 20 saat kayıt yapılırken MPEG-4 Sıkıştırmada aynı DVR a 50 Saat kayıt yapılabilir.

DVR Cihazında Diyer önemli husus Triplex özelliğidir. Cihazdan aynı anda hem kayıtları izleme hemde kayıt yapma,Hemde canlı izleme özelliğidir.
nBaşka Bir husus DVR ‘da Loopthrough çıkışların bulunmasıdır.Bu özellik sayesinde kameralardan gelen görüntüler çoğullanabilmektedir. Bu görüntüler başka DVR veya Matrix’e aktarılabilmektedir.
DVR Cihazının 2 Adet kompozit çıkışı olmalıdır. 1 Adet VGA çıkışı olmalıdır.
Ve tabiki Network özelliği olmalıdır. Bu sayede internet üzerinden istediğiniz noktadan DVR kayırlarına ve Buna bağlı kameraları rahatlıkla izleyebiliyor olmanız gerekmektedir. Mümkünse DVR Cihazına bilgisayarınıza herhangibir program yüklemeden tarayıcınıza Cihazın IP numarası girilerek ulaşılabilmelidir.
DVR Cihazının hareket algılama özelliği olmalıdır.Bu sayede kameradan görülen ve hareket olduğunda haber vermesini istediğinizde çok işinize yarayacaktır.

IP KAMERANIN ÜSTÜNLÜKLERİ

IP Kamera ve video sunuculardaki gelişmeler, konvansiyonel CCTV sistemlerindeki yeni bir kavramın oluşmasını sağlamıştır. Network CCTV. TCP/IP'nın hız, ekonomi esneklik ve uyumluluk avantajları ile güvenlik amaçlı video teknolojisi yeniden tanımlanmış ve aşağıda özetle verilen büyük avantajlar sağlamıştır. IP tabanlı gözetim ve güvenlik sistemleri tek bir kameradan başlayıp yüzlerce hatta binlerce kameraya kadar genişleyebilir.Tüm kameralar birbirinden bağımsız konfigüre edilerek, tamamının aynı veyafarklı hızlarda ve görüntü kalite seviyelerinde video sağlamaları ve kayıt etmeleri sağlanabilir. Konvansyonel CCTV ve DVR sistemlerindeki gibi 4, 9, 16 adet gibi kurulum sınırlamaları yoktur. Düşük kablolama maliyeti ve kullanım esnekliği sağlar. IP kamera ve video sunucular video, ses ve data iletişimi için cat5 ve cat6 gibi mevcut bilgisayar ağlarındaki kullanılan bakır telleri kullanır. Bilgisayar ağı bulunan hemen hemen tüm binalarda hazır bulunan bu kablolar ile kolay kurulum, hızlı bağlantı , düşük maliyet ve kullanım esnekliği sağlar.

Konvansiyonel CCTV ve DVR sistemlerinde kullanılan coaxiel gibi pahalı, kurulum ve kullanım esnekliği olmayan özel kablo ve kablolama yöntemleri gerektirmez. Uzaktan hızlı ve kolay erişim imkanı . Kaydedilmiş ve gerçek zamanlı canlı görüntülere dünyanın başka yerinden hemen, hızlı ve güvenli şekilde erişim ve izleme imkanı Kaydedilmiş ve ya gerçek zamanlı canlı görüntülere , dünyanın başka yerinden hemen, hızlı ve güvenli şekilde erişim ve izleme imkanı sağlar. Konvansiyonel CCTV ve DVR sistemlerindeki gibi uzaktan izlemek için sunucu ve yazılım zorunluluğu yoktur. İnternetin sağladığı bütün kolaylık ve konfordan doğrudan faydalanmayı sağlar. Video ve ses iletimi için, kameralar ve video kaynakları dışında ilave donanım ve yazılımlar gerektirmez. Daha ekonomik şekilde sistem tasarımı ve kurulumu sağlar. Kurulumu bilgisayar ağlarıyla kolay entegrasyon ve mevcut kaynaklardan faydalanabilme yetenekleri sayesinde IP güvenlik ve gözetim sistemleri konvansiyonel sistemler ile karşılaştırıldığında sistemin bütünü göz önüne alındığında daha düşük sahip olma maliyeti ve daha düşük işletim maliyeti avantajı sağlar. Kablolama zorluğu olan uygulamalarda , 802.11b/g gibi endüstri standartlarında kablosuz dönüşüm ve kullanım kolaylığı ve esnekliği sağlar. Kablosuz network ekipmanları ile geniş alanlı kablosuz video ağlarının kurulumu sağlanabilir. IP kamera veya sunucuları ,tıpkı bir internet sunucusu gibi çalışırken, kendi işlemcisi , işletim sistemi, belleği, web sunucusu, network ara yüzü, sayısal ara giriş/çıkışlar kameraya sahip birer bilgisayardır. Bundan dolayı görüntü iletimi, kaydı, çeşitli şartlarda (hareket algılama durumunda, sürekli veya tanımlı zaman aralıklarında )yapılabilmekte, sayısal girişlerine bağlı olarak akıllı bir alarm sistemi gibi uyarı ve ihbar sistemi olarak da çalışabilmektedir. Güvenlik Sistemi İhtiyaçları Internet Üzerinden Bağlantı, Uzaktan gözetim, Uygun Maliyet Yatırım / karşılık, sistem perfonmansı Çoklu gözetleme Düşük kablo maliyeti Düşük kurulum ve bakım maliyeti Yüksek Esneklik ve Mobilite Kabiliyeti

3G GÖZZ

Turkcell 3G Gözz görüntülü görüşme destekli bir mobil kameradır. Turkcell Sim Kart takılarak ve 3G abonesi olarak kullanılabilir. Görüntülü görüşme destekli telefonunuzdan evinizi izleyebilir; dilerseniz sesli görüşme de yapabilirsiniz.

Bebeğinizi görmek ve bakıcınızı kontrol etmek,
Seyahatteyken, evde her şey yolunda mı görmek,
Bakıma muhtaç yakınlarınızı gözlemlemek,
istiyorsanız 3G Gözz tam size göre.

3G Gözz'ü, Turkcell İletişim Merkezleri ve yetkili zincir mağazalardan satın alabilirsiniz.

3G desteği ile görüntülü görüşme
Hareketli kamera ile geniş görüş açısı
Cep telefonu ile uzaktan kumanda imkanı
Gece görüş desteği
Hoparlör sayesinde sesli iletişim imkanı
SD Kart yuvası ile hafızaya kayıt

İris Tanıma Sistemleri

İris Tanıma Sistemleri ( Pdks )

Ürün Açıklaması :

• 5 yönlü ve Türkçe dahil 12 dilde sesli yönlendirme,

• İris kamera ya 30-40 cm yakınında durulduğunda ortalama 1,5 sn de iris tanımlaması yapılır.

• İris kamera tarafından çift göz aynı anda tanımlanır.

• BM-ET300A üzerinde 1000 kullanıcı kaydı, BM-ES300A server üzerinde 5000 kullanıcı tanımlama.

• BM-ET300A kamera üzerine entegre edilmiş CCTV kamera sistemi,

• Data kontrol yazılımı (BM-ES300A) ile 256 BM-ET300A iris kamera kontrol imkanı,

• Wiegand-out arayüzü ile elektronik kapılar access kontrol server üzerinden açılır.

• BMET300A üzerindeki wiegand-in girişi ile Card okuyucu ile birlikte kullanma imkanı



Basit Hızlı İris Tanımlama Kişi iris tanıma kamerası üzerindeki ayna kısmına gözünü 30-40 cm yakınında odakladıktan sonra ortalama 1,5 saniye içinde iris tanımlamayı bitirir. Rahat ve hızlı kullanıma sahiptir. Bir Data Kontrol Yazılımı (BM-ES300A) ile 256 kapı kontrolü sağlanabilir. 12 Dilde Sesli Yönlendirme 5 yönlü ve 12 dilde sesli yönlendirme özeliğine sahiptir. Ayrıca kamera üzerinde tanıma sonuçları görülebilmektedir. Yazılım ve Lisanslama Kullanıcı lisansları 100, 1000, 3000, 5000 kullanıcı olarak küçük ve büyük kullanıcılar için esnek bırakılmıştır. 5000 kullanıcı üzerindeki projeler için Panasonic'e başvurulması gerekmektedir. Yazılım kolay yönetim ve operasyona sahiptir. Tüm ayarlar, kayıtlar, güncellemeler ve bilgiler yazılım üzerinden elde edilebilir. Sistem ve geçiş durumları yazılım üzerinden elde edilebilir ve raporlama alınabilir. Otomatik veya manuel yedekleme özelliğine sahiptir. Kno Who Authenticam Server yazılımı desteklemektedir.



İris Tanıma Sistemleri ( Pdks )

Ürün Açıklaması :

Daha rahat, daha akıllı, daha güvenli geçiş kontrol yönetimi Kameraya temas gerektirmeden ortalama 3 saniye kamera karşısında durmak yeterlidir. Kullanıcınınsisteme bir defaya mahsus kaydedilir. İris kameraya 30-60 cm yaklaşıldığında otomatik olarak iris yakalanır, tanımlamaya başlar. Daha öncekaydedilmiş olan iris bilgisi ile karşılaştırma yapılır, yetkisi varsa elektronik kapı açılır. Sisteme herhangi bir temas gerektirmemesi sistemi daha güvenli yapmaktadır.



Entegre edilmiş dijital renkli kamera,

BM-ET500 iris kameraya entegre edilmiş dijital renkli güvenlik kamerası ile istendiği taktirde kapalı devre güvenlik sistemi üzerinden geçiş yapan kişinin görüntü kaydı yapılabilir. Basit bir iris tanıma geçiş kontrol sistemi üç ünite gerektirir İris kamera ünitesi BM-ET500 Kontrol ünitesi BM-ED500 Güvenlik kontrol data yazılımı BM-ES500



BM-ET500 İris Kamera Ünitesi

Iris kamera BM-ET500, kişinin göz kalıbı ile tanımlandığı fiziksel geçiş sistemleri ile tasarlanmıştır. Otomatik hale getirilmiş yüksek hızda iris yakalama ve doğru tanımlama bu sistemi dünyanın en gelişmiş geçiş sistemi yapmaktadır. İris tanıma teknolojisi her insanda ayrı olan göz kalıbı (iris göz yuvarlağının ön kısmında ince tabaka ile kaplanmış örtüdür) ile kişileri tanımlama yöntemidir. Kimlik saptama sadece bir kere kameraya bakmayı gerektirir. Diğer sistemler gibi kameraya direk bakmaya yada duruşu ayarlamaya gerek yoktur. İris tanıma teknolojisi ile yüksek doğrulukta tanımlama garanti edilmektedir. Yanlış tanımlama hemen hemen imkansızdır. Kamera üzerindeki ışık göstergesi tanımlanma işleminin sürmekte olduğunu gösterir. Kullanıcı iris tanımlamasının kabul/red şeklinde sonucu ışıklar yardımı ile izlenebilmektedir.



BM-ED500 Kontrol Ünitesi

Kontrol unitesi, elektronik kilit ve data kontrol yazılım arasında arabirim görevini sağlar. Kontrol ünitesi, elektronik kilidi iris kalıp uyumu onaylandığında bırakır. Bir kontrol ünitesi 1000 kullanıcı (2000 iris) bilgisini kendi hafızasında tutabilmektedir. Bir data kontrol yazılımı (BM-ES500) ile sistem içerisinde 2000 kullanıcı (4000 iris) kaydı yapılabilir. Kontrol ünitesi üzerinde 50 olay kaydı tutulabilir. PC server üzerinde ise geçiş durumları kaydı limitsizdir.



BM-ES500 Kontrol Data Yazılımı

Bir data kontrol yazılımı (BM-ES500) ile 127 kapı kontrol edilebilir. Kapılar, kontrol yazılımı ile gruplandırma yapılabilir. Data bilgileri yazılım üzerinde otomatik yedekleme özelliğine sahiptir.

GÜVENLİK SİSTEMLERİ

Son zamanlarda belli bir oranda artış gösteren işyeri ve evler de hırsızlık oranları yüksek seviyelere ulaşmaktadır. Fiziksel olarak alınan, çelik kapı ve ferforje doğrama gibi önlemler yeterli gelmemektedir. Alarm merkezine bağlı bir alarm sistemi, Fiziksel önlemlerden daha ekonomik ve güvenilir, cazip, bir seçim haline gelmektedir.

Güvenlik sistemleri gelişen teknoloji sayesinde, dijital güvenlik sistemleri, yangın & soygun ihbar ve hırsız alarm sistemleri, cctv kamera sistemleri, görüntülü interkom sistemleri, alarm haberalma merkezi hizmetleri, bu ileri teknolojiden fazlasıyla yararlanmaktadır.

Tüm dünyada elektronik güvenlik hizmetleri birinci derecede önemli olmaya devam ederek, Elektronik guvenlik sektörün dahada çok gelişeceğini, Güvenlik sistemleri nin neredeyse her sektörde evlere ve işyerine gireceğinin sinyallerini vermektedir.

Alarm sistemleri hırsız güvenlik amaçlı gelişerek yanlış alarm vermeyen akıllı alarm sistemleri ve kablosuz alarm sistemleri sayesinde kedi köpek gibi evcil hayvanları algılamayan soygun ihbar sistemleri iç alan ve dış alanda çalışan, dijital güvenlik, pet pır dedektörler ve ilave edilebilen yangın güvenlik sensörleri extra lpg gaz dedektörü, su basma dedektörü ve çevre güvenlik sistemleri yangın ihbar sistemi ile entegre olabilen alarm güvenlik sistemleri hırsız alarm dışındada kullanılabilen son derece kapsamlı entegre olabilen elektronik güvenlik pakedi oluşturmaktadır.

Alarm Sistemleri için vazgeçilmez bir hizmet olan ve 24 saat kesintisiz hizmet veren alarm haberalma merkezleri, evde veya işyerindeki elektrik kesintisi, telefon hattı arızası, akü arızası, pır dedektör arızası, gibi oluşabilecek tüm arızaları ve sirenlerin hala çalıp çalmadığı, alarm sisteminizin saat kaçta kurulduğu, hangi bölgeden kaç defa alarm geldiği gibi detayları kontrol güvenlik önlemleri için emniyet birimlerine ve yetkililere 24 saat bilgi ulaştırmakta ve çözüm üretmektedir.

Cctv Kamera Sistemleri hareket algıladığında kayıt yapan (Video Kamera Motion Dedektion) hareketi algılama modunda dijital fotoğraf çekebilen ve kayıt yapabilen digital kamera ve ip kamera 'lar hareket alanı seçebileceğiniz şekilde dvd kalitesinde dvr dijital kayıt yapan güvenlik kameraları dijital ortamda cep telefonu ve internet üzerinden kamera ip adresi ile evden veya işyerinden görüntü transferi yapmaktadır. Gizli cctv kamera sistemleri sayesinde denetim ve kontrol sistemi kurmak ve yönetmek popüler bir gereksinim olmuştur. Güvenlik Kamera Sistemleri için çok fazla alternatif ve çözüm bulunmaktadır, Speed dome kamera sistemi ise saniyede 360 derece dönebilen pan tilt 36 optik zoom yapabilme özellikleri ile sabit kameraların görüntülemeyceği bölgeleri yakınlaştırma yapabilmektedir, speed dome cctv camera özel alanlarda vazgeçilmez bir ozel güvenlik çözümü sunmaktadır. Kablosuz ccd kamera sistemleri ve network üzerinde çalışan ip kamera sistemleri türkiyede son yıllarda talep gören ve gelecek vadeden sistemler olarak yerlerini almıştır.

IR AYDINLATICILAR

Düşük ışık veya Hiç ışık almayan karanlık ortamlarda bina içi veya bina dışında kameraranın görüntü verebilmesi ve ortanmın izlenebilmesi için çeşitli aydınlatıcılar kullanılmalıdır.Bu Aydınlatıcılar Normal lamba ile olabileceği gibi IR Aydınlatıcılarda kullanılabilmektedir.

Çoğunlukla Normal lamba ile aydınlatma kameralarda ışık parlamalarına neden olabildiği için birçok karanlık ortamlarda IR aydınlatıcılar kullanılmaktadır.IR aydınlatıcılar ile day/night çok kaliteli görüntüler alınabilmektedir.

IR Aydınlatmada IR ışığın yaydığı ışık insan gözünün görebileceği dalga boyundan küçük olduğu için IR ışık insanlar tarafından görülemezler.Buda kameraların yerlerinin gizli olarak kalmasında kullanılabilmektedir.


IR Aydınlatma var

IR Aydınlatma Yok

IR Aydınlatıcılar genellikle Ledlerden oluştuğu için düşük güç tüketirler ve aynı zamanda ledlerin ömürleri uzun olduğu için uzun yıllar kesintisiz olarak çalışabilmektedirler.

IR Aydınlatıcılar Güçlerine ve Kullanılan Ledlerin kalitesi ve Sayısına göre herbir IR Aydınlatıcı farlı mesafeleri aydınlatmak için dizayn edilmektedir. Bu mesafeler genellikle 20metre,40metre,80 metre,120 metre mesafer için üretilmektedir.IR Aydınlatıcılarda Gündüz otomatik devreden çıkma ve karanlık çökünce otomatik olarak devreye girme olanağı mevcuttur.

IP KAMERA NEDİR?

Güvenlik ve gözetim amacıyla lokasyonların uzaktan veya aynı networkten izlenmesini sağlayan , kendi başına çalışabilecek şekilde tasarlanmış,gelişkin network yeteneklerine sahip kameralardır. IP kameralar (network kamera denilmektedir.) CCTV kameraları ile aynı özelliklere sahip olmakla beraber, yetenekleri itibarıyla bir kamera kasası içine yerleştirilmiş birer bilgisayar gibi düşünülebilir. IP Kameralar , CCTV kameralardan farklı olarak her türlü network ortamına, kablolu veya kablosuz olarak doğrudan ve kolaylıkla adapte edilebilirler. IP Kameralar, kablolu networke CAT5 ve CAT6 kablo ve RJ45 konnektörle ile en yakındaki switche, kablosuz networke ise en yakın erişim noktasına kablosuz netwok endüstri standardı olan Wİ-Fİ (802,11b/g )ile kablosuz şekilde bağlanabilmektedir.

ALARM SİSTEMİ

Alarm Santrali

Alarm sisteminin tüm fonksiyonlarını yönlendiren ve bağlı bulunduğu tüm ekipmanlarından gelen sinyalleri değerlendiren, programlandığı bilgiler çerçevesinde alarm durumuna geçip - geçmeme pozisyonlarını karşılaştıran, hafızasındaki parametreler doğrultusunda kararını veren merkezi santraldir. Tüm algılayıcıları sürekli olarak denetler, gerektiğinde sesli uyarıcıları aktive eder ve yardım için sinyal gönderir. Kominikatörlü santraller alarm durumunda Alarm gözlem istasyonu tarafından 24 saat izlenebilmektedir. Elektrik kesintileri durumunda santralin içerisinde bulunan bakım gerektirmeyen kuru akü yedeklemesi sayesinde çalışmasına devam edebilir.

Şifre paneli
Sistemin yönetim ve kontrolü şifre paneli ile kontrol edilir. Alarm algılandığında, alarmın sistemin hangi bölgesinden kaynaklandığını gösterir.Şifre paneliyle, alarm bölgelerinin durumu görülebilir, alarm bölgeleri devre dışı bırakılabilir, sistemin arızaları görülebilir.
PIR Hareket Dedektörü
PIR dedektör,ısı yayan belli bir hacimdeki canlının hareketini algılayan dedektördür. Kedi – köpek gibi evcil hayvanları algılamayan özel PIR dedektörlerde mevcuttur.
Manyetik Kontak
Kapı, pencere, havalandırma kapağı, sürgülü kapı yada yerinden oynatıldığında sorun olabilecek her tür eşyada kullanılır. Örneğin,kapalı bir kapı açıldığında, manyetik kontak alarm panelinin durumu algılamasını sağlar. Kullanıcılar mekanın içerisinde ve alarm kurulu iken rahatlıkla dolaşabilir.



Duman Dedektörü
Yangın öncesi oluşan dumanı algılar.


Telefon arama ve sisteme uzaktan erişim modülü
Telefon Arama ve Sisteme Uzaktan Erişim Modülü; Önceden kaydedilmiş mesajları kullanarak hırsızlık, panik veya yangın alarm raporlaması yapmak için kullanılır. 5 Adete kadar telefon numarası arayabilir, Sesli kılavuz ve durum raporlaması ile sistemi uzaktan telefon ile kurma/devredışı bırakma, Uzaktan telefon ile PGM'leri kontrol etme ve özellik tuşları arasında geçiş yapma, Sesli kılavuzlu menü, 307USB ve WinLoad ile yerinde firmware güncellemesi yapılabilir, MG5000, MG5050,Spectra SP ve EVO kontrol panelleri ile uyumludur, Doğrudan kontrol paneline bağlanılır.


Harici Siren
Mekan dışındaki alarm durumlarını sesli olarak belirtmekle kullanılır. İçerisinde bulunan kuru akü sayesinde yapılacak sabotajlardan; kablosu kesildiği, açıldığı veya yerinden söküldüğü anda alarma geçer.

Dahili Siren
İç mekanda kullanılır ve alarm anında uyarıcı yüksek ses çıkarır.

LENS VE LENS ÇEŞİTLERİ

Işık ayarına göre ( iris kontrol )

Ortamdaki ışık şartlarına göre lensin iris kontrolü önem kazanır.
İnsan gözünde iris ortamdaki ışık miktarı arttıkça göze gelen ışığı normal seviyede tutmak için kısılır, azaldıkça daha fazla ışık almak için açılır. Lenslerdeki irisin çalışma prensibi de aynıdır.
Lensler iris kontrollerine göre dört çeşittir
* Sabit iris lensler
* Manuel iris lensler
* Motorlu irisli zoom lensler
* Otomatik iris lensler (Video drive veya DC drive)
Otomatik iris lensler kameraların üzerinde bulunan otomatik iris konnektör girişlerine bağlanırlar. Video drive lenslerde 3 kablo (VCC, İris video, GND) bulunur. Lens üzerinde LEVEL ve ALC ayarları bulunur. Lensler bir CCTV sistemin tasarımında önemli bir rol oynamaktadır. Lenslerin temel işlevi bir alandan yansıyan ışığı toplamak ve kameranın görüntüleyici ünitesinde net, berrak bir görüntü odaklamaktır. Genellikle, bir Lensten geçen ışık ne kadar fazlaysa resim kalitesi de o kadar yüksek olmaktadır.
Lens seçimi özelikle çok önemlidir, çünkü görüntüleyicide oluşacak olan resmin boyutunu, şeklini ve netliğini doğrudan etkilemektedir. Alana olan mesafe, odak uzaklığı, arzulanan görüş alanı, ışıklandırma ve format gibi faktörlerde kamera görüntüleyicisi üzerindeki görüntünün boyutunu ve netliğini etkilemektedir.

Odak uzaklıklarına göre

Lensin odak uzaklığı, gördüğü alanın genişliğini belirler.
Odak uzaklığı arttıkça lensin görüş açısı daralır. Birimi milimetre olarak verilir.
* Sabit odak uzaklıklı lensler
* Değişken odak uzaklıklı (varifocal) lensler (3.5-8mm arasında 5.5-33 mm arasında gibi)
* Manuel zoom lensler odak uzaklıkları geniş bir aralıkta değişebilir. (6-36mm, 6:1 gibi)
* Motorlu zoom lensler, manuel zoom lenslerle prensipte aynıdır ama oda uzaklığını değiştirmek için lensin içindeki motor kullanılır.

Montaj tiplerine göre ( mount )

Lens seçiminin diğer bir kriteri de montaj (mount) tipidir.
Lensler montaj tipine göre
* C-mount lensler
* CS-mount lensler olarak ikiye ayrılırlar.
C-mount bir lens C mount bir kamerada veya CS mount bir kameraya 5 mm lik adaptör ring takılarak kullanılabilir.
CS mount bir lens CS mount bir kameralarda kullanılır fakat C mount bir kamerada kullanılamaz. Son yıllarda üretilen tüm kameralar hem C mount hem de mount lens takılabilecek şekilde üretilmektedir.

Görüş Alanı TESBİT

Görüş alanı belirli bir Lens tarafından oluşturulan resim boyutu (en ve boy), kamera görüntüleyici boyutu ve nesneye olan mesafenin bileşimidir. Eğer, görüş alanı uygun değilse görüş alanını arttırmak azaltmak için farklı bir Lens (örneğin geniş açılı Lens, tele, vb.) kullanmanız gerekebilir. İstenilen bir görüş alanı oluşturmak için gerekli olan uygun görüntüleyici boyutu, Lens ve mesafe bileşimlerini hesaplamakta kullanılan tablolar mevcuttur.

Kamera Lensleri temel olarak iki türe ayrılabilir
Sabit odaklı Lensler ve değişken odaklı Lensler (ya da zoom Lensleri). Sabit odaklı bir Lens sabit odak uzaklığına, sahiptir, değişken odaklı bir Lens ise odak uzaklığını değiştirebilir. Odak uzaklığı merceğin optik merkezînden merceğin arkasında bulunan bir odak noktasına olan uzaklıktır. Bu uzaklık Lens üzerinde (milimetre cinsinden) yazılıdır ve Lens tarafından oluşturulan görüş alanını ifade eder.

Sabit odaklı Lenslerin geniş, orta ve dar görüş alanı bulunan tipleri mevcuttur. "Normal" odak uzunluğuna sahip bir Lens insan gözü tarafından oluşturulan görüş alanını yakınlaştıran bir resim üretir. Geniş açılı bir Lens kısa bir odak uzaklığına sahiptir, bir telefoto Lens ise uzun bir odak uzaklığına sahiptir. Belirli bir görüş alanı için sabit bir Lens seçerken görüş alanını değiştirmek istediğinizde merceği değiştirmeniz gerekeceğini akılda tutmalısınız.

Hem geniş sahneler hem de yakın çekimler gerekli olduğunda en iyi seçim bir değişken odaklı ya da zoom Lenstir. Bir zoom Lens odak uzaklığını geniş açıdan telefotoya değiştiren ama bu arada odağı kameranın görüntüleyicisi üzerinde tutan Lens unsurlarının bir bileşimidir. Bu sayede, görüş açısını tek bir Lensle geniş, orta ve dar açılar arasında değiştirmeniz mümkün olur.

F- Stop AYAR
Bir merceğin ışık toplama kapasitesi Lens açılışı (apertürü) ile odak uzaklığı arasındaki ilişkiye bağlıdır. f simgesiyle gösterilen ve genel olarak "F- Stop" adıyla bilinen bu ilişki Lenslerin kenarında ya da önünde basılıdır. F- stop sayısı ne kadar düşükse azami Lens açılışı ve merceğin kamera görüntüleyicisine ışık geçirme yeteneği o kadar büyüktür. Örneğin,

f/ 1.2 F-sayısı seviyesinde bir Lens f/ 4.0 seviyesindeki bir Lensten çok daha fazla ışık geçirir. F- sayısı düşük olan Lens "hızlı" bir Lens olarak adlandırılır.

Alan Derinliği VE UZAKLIK
Uygun Lens seçimi yaparken göz önünde tutulması gereken bir diğer husus da alan derinliğidir. Alan derinliği cismin önünde ve arkasındaki odak alanıdır. Yani, bir cisim üzerinde odaklandığınızda cismin önünde ve arkasındaki belirli bir alan da, cismin kendisi kadar net görünmese de, odak içinde olacaktır. Alan derinliği 1.) Lens uzunluğuna, 2.) Lens açılışına, 3.) kamera ile cisim arasındaki mesafeye göre artar ya da azalır.

Alan derinliğine ilişkin üç faktörün her biri aşağıdaki sonuçları verir:
1. L-Lens uzunluğu
Kısa Lens (örneğin geniş açı) = daha uzun alan derinliği
Uzun Lens (örneğin telefoto) = daha kısa alan derinliği
2. Açılış
Geniş açılış (düşük F- stop) = daha kısa alan derinliği
Dar açılış (yüksek F - stop) = daha uzun alan derinliği
3. Cisme olan mesafe
Kısa mesafe = daha kısa alan derinliği
Uzun mesafe = daha uzun alan derinliği
Satın alma ve planlamada karar verilirken bu faktörler göz önüne alınmalıdır, zira alan derinliği görüntü kalitesini etkileyebilir (ve cismin tanıma ve yakalamaya engel olabilir). Eğer, alan derinliği önemliyse yapay ışıklandırmayı arttırmak ya da telefoto Lensler yerine normal Lensleri haiz kameralar tesis etmek gibi seçenekleri de araştırabilirsiniz.

Lens Montajı VE YUVASI
Kamera Lensleri genellikle C ya da CS tipi montajla gelir ve kameranın montaj gereklerine uygun olmalıdır. Bu ikisi arasındaki fark Lenslerin kamera görüntüleyicisine olan uzaklığıdır. C - tipi montajda Lens görüntüleyiciden 17. 5 mm uzaklıktadır; CS tipi montajda ise Lens görüntüleyiciden 12. 5 mm uzaklıktadır. Teçhizat satın alırken şu ilkelere dikkat ediniz:
· C tipi monte Lensler ancak 5 mm mesafe halkası ilave edilmek suretiyle CS tipi monte kamerada kullanılabilir.
· CS tipi monte Lens C tipi monte kamerada kullanılamaz.

ALARM HABER ALMA MERKEZİ

Alarm Haber Alma Merkezi Nedir ?

İşyerleri yada evlerdeki kurulu bulanan alarm sistemleriyle bağlantılı çalışan bilgisayarlar vasıtasıyla bağlı bulunan aboneleri 24 saat izleyen ve gerekli durumlarda müdahalede bulunan özel güvenlik bürosudur.

Alarm Haber Alma Merkezinin Faydaları Nelerdir ?

Ana görevi bir alarm mesajı alındığında yanlış alarmları eleyerek en kısa sürede olaya müdahale etmektir. Bu sayede iş yeri sahibi tehlikeye maruz kalmamakta yada yanlış alarmlarla boşuna tedirgin olmamakta ve emniyet kuvvetleri de yanlış alarmlarla vakit kaybetmemektedir.

Ayrıca mesai saatleri haricinde işyeri sahibinin haberi olmadan işyerine şifreyi bilen personel dahi girememektedir.

Alarm sistemlerindeki olası bir arıza durumunda müşteri arızayı farketmese dahi arızanın tesbit edilip servise bildirilerek sistemlerin daimi çalışır durumda olmaları sağlanmaktadır.

Klasik alarm sistemlerindeki arama ünitelerinin olay anında aradığı kişinin evde olmaması gibi durumda alarm mesajını ulaştıramaması gibi durumların oradan kaldırılmış olması da alarm haber alma merkezlerinin başlıca faydaları arasındadır.

Alarm Haber Alma Merkezinde Hangi Olaylar İzlenir ?

Alarm sistemlerinden gelen sağlık, soygun ,yangın gibi alarm mesajlarının yanında alarm sisteminin devreye alınması ve iptal edilmesi yani işyerine giriş ve çıkışlar da izlenebilir. Ayrıca akü boş ,elektrik kesik gibi bazı arıza durumları da alarm haber alma merkezinden izlenebilir.

Alarm Haber Alma Merkezleri Yasal' mıdır. Emniyetçe Desteklenmektemidir ?

Özel Haber alma Merkezlerinin Kurulması Emniyet Genel Müdürlüğünün çeşitli tamimleriyle istenmekte ve desteklenmektedir. Yasaldır ,Bu konuda emniyetin şartnameleri ve buna dayalı olarak verdiği onay belgeleri vardır.

DVR KART NEDİR

Digital video kayıt kartları bilgisayarın Pci slotuna takılarak, dvr programı vasıtasıyla o bilgisayarda kamera görüntü kaydı, dijital ses kayıt, kayıtları oynatma ve uzaktan izleme işlemleri gerçekleştiren bir üründür. Dvr kartları aynı zamanda; Dvr kart, Capture kartı, Kamera kartı, Bilgisayar görüntü kayıt kartı, Capture board, Görüntü yakalama kartı, Dvr board, Dijital kayıt kartı, Pci video kartları olarak ta anılmaktadır.

Bosch'un yeni çözümü CCTV IP 200

Bosch Güvenlik Sistemleri, kendi başına bir video izleme sistemi gibi çalışan yeni kompakt kamera serisini pazara sundu. IP 200 Kamera Serisi, küçük işletmeler ve şirketlerin iş yerlerini ekonomik bir şekilde korumalarını ve izlemelerini sağlıyor. Kutudan çıkar çıkmaz kullanıma hazır olan bu yeni kameralar, kayıt için dijital kayıt cihazına ya da bilgisayara ihtiyaç duymadan çalışabiliyor.

Elektrik prizine takılır takılmaz kaydetmeye başlayan IP 200, kendi üzerindeki SD hafıza kartına günlerce video kayıt yapabiliyor. Veri depolama alanı gereksinimini MPEG-4’e göre %30 azaltan yeni H.264 görüntü sıkıştırma biçimini kullanan IP 200 Kameralar, veri depolama maliyetinin de azaltılmasına yardımcı oluyor.

- Küçük işletmeler için net, berrak renkli görüntü sağlayan IP kamera sistemi
- SD hafıza kartı üzerine günlerce video görüntü kaydedebilme özelliği

Küçük ofisler, perakende mağazalar ve küçük marketlerden, gündüz bakım evleri ve okullardaki sınıflara kadar geniş bir kullanım alanına sahip olan IP 200 Serisi’nin kurulumu da oldukça kolay. Tek yapmak gereken, kablo bağlantısı yapmak ve SD hafıza kartını kameranın içine yerleştirmek. PoE (Power-over-Ethernet: Ethernet üzerinden elektrik) özelliğine sahip network switch kullanılması durumunda ise, tek bir kablo bağlantısı ile hem kameraya elektrik sağlanabiliyor hem de canlı ve kayıtlı video görüntüleri izlenebiliyor.

Bu hepsi-bir-arada çözüm aynı zamanda, Bosch’un ayırt edici özelliklerinden biri haline gelen, keskin, berrak renkli görüntü kalitesi sayesinde profesyonel sınıf CCTV performansına sahip. Kullanıcıya değişken odaklı bir lens takılı olarak gelen kameraya, istenirse CS montajı ile bağlanan farklı lensler de kullanılabiliyor.

Sistem, bilgisayarda görüntüleme ve tek bir bilgisayar ekranında, aynı anda 8 kameraya kadar kayıtlı video izleme olanağı sağlayan video izleme ve yönetimi yazılımını da içeriyor. Bu yazılım sayesinde, görüntü kayıtları daha sonra izlenmek üzere kolayca arşivlenebiliyor. Akıllı arama özelliği sayesinde ise, algılanan hareketler için arşiv hızlıca taranıp, aranan olayla alakalı kayda kolayca ulaşılabiliyor.

Bu özelliklerinin yanı sıra, IP 200 Serisi aynı zamanda, herhangi bir alarm durumunda, kaydedilecek görüntünün kalitesini artırarak, daha detaylı bir görüntü elde edilmesini sağlayan hareket, saldırı ve ses algılama ile “olay tetikleme özelliği”ne de sahip. Ayrıca, IP 200 Serisi’nin sahip olduğu çift yönlü ses gönderme özelliği sayesinde, güvenlik operatörü kamera üzerinden çalışan ya da ziyaretçilerle konuşabiliyor.

GPS Alırken

Her ekipmanda olduğu gibi GPS seçerken de kullanım amacınıza göre bir model seçmelisiniz. GPSlerin doğa sporlarında kullanım için üretilenlerinden tutun; askeri, araç içi, uçak ya da denizcilik amaçlı kullanım için üretilen modelleri de mevcuttur. Doğa sporlarında kullanmak için alacağınız GPS’in , su geçirmez olmasına, nokta kapasitesine, pil ömrüne, 12 kanallı olmasına, altimetre ve pusula sistemi bulundurmasına, harita kapasitesine ve grafik yeteneklerine dikkat etmelisiniz. Ayrıca GPS ekranlarının büyüklükleri, renkli olup olmaması da sizin için önemli olabilir.

GPS alıcıları değişik ihtiyaçlar için bir çok tipte üretilmişlerdir. GPS seçiminde kullanılacak saha en büyük önemi arzetmektedir. Bu seçimde kasanın doğa şartlarına uygunluğu, su geçirmezlik seviyesi (En Az IPX7 seviyesinde korumalı olmalı), suya düştüğünde kaybolmaması için yüzebiliyor olması temel kıstaslar olarak ele alınabilir.
Son zamanlarda faaliyete geçen sabit uydulardan da (WAAS -Amerika için ve EGNOS -Avrupa için) sinyal alınabiliyor olması elde edilecek pozisyonun hassasiyeti açısından önemlidir. Yeni nesil tüm alıcılarda bu özellik vardır ve mutlaka cihazda olması istenmelidir.
GPS alıcısı olarak haritalı modeller seçilecek ise ülkemize ait verilerin bulunması, bu verilerin kullanıcıya maliyeti sorgulanmalıdır. Ayrıca cihazın hafıza kapasitesine nelerin yüklenebileceği ve güncellemelerin mümkün olup olmadığı ve yine maliyeti belirlenmelidir. Harita içeriği olarak karayolları ve şehir haritalarının yanında son yıllarda diğer bir çok ülkede olduğu gibi Topoğrafik haritalarında kullanımı mümkün hale gelmiştir. Bu harita ile bir dağın arkasındaki topoğrafik şeklin nasıl olduğu, dik bir yamaç veya ovanın mı bulunduğu o yere gitmeden dahi tespit edilebilmektedir. Örneğin doğa gezintilerine çıkmadan önce GPS üzerindeki yol ve topoğrafya bilgisi üzerinden yürüyüş rotalarının tespiti arazi eğimleri de dikkate alınarak olgunlaştırılabilir.
Uygulamanın durumuna bağlı olarak kullanıcı zaman zaman cihazın standart kayıt kapasitesini zorlar. Diğer bir deyiş ile standart haritalarda bulunmayan tırmanış rotası, kamp yerleri gibi yerleri haritalamak isteyebilir. Bu gibi durumlar için kullanıcı mutlaka alıcının WAYPOINT ve TRACKLOG sayı kapasitesini öğrenmelidir. Son zamanlarda geliştirilen bazı alıcılarda kullanılmaya başlanan harici hafıza kartları bu kapasiteyi oldukça artırmışlardır.
Bazı aktivitelerde GPS ile beraber kağıt haritalar da kullanılmaktadır. Bu durumda kağıt ha
ritanın sahip olduğu koordinat sisteminin GPS alıcısı tarafından da destekleniyor olması mutlak bir koşuldur yoksa kullanıcı mutlaka koordinat dönüşümü yapmak zorunda kalır ki bu oldukça zor bir işlemdir. Bazı alıcılarda bu işlem iki farklı koordinat sistemi desteği ile oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Bahsedilen GPS alıcıları, tuş takımı ve ekrandan oluşan bir arayüze sahip alıcılardır. Kullanıcı zor doğa şartlarında bu alıcılardan faydalanacağından, arayüzün mümkün olduğu kadar kolay kullanıma sahip olması tercih sebebi olmalıdır. Tuş takımı mutlaka en çok kullanılan – nokta kaydı, noktaya gidiş, navigasyonel bilgiye erişim- gibi fonksiyonları kolaylıkla elde edebilmeli yani alıcı fonksiyonlara atanmış bir klavyeye sahip olmalıdır

BEKÇİ TUR KONTROL SİSTEMLERİ

Bekçi Tur Kontrol Sistemleri, özel güvenlik personelinin görevlerini tam olarak yapıp yapmadığını denetleyen bir sistemdir. Özel bilgisayar yazılımı ile ayrıntılı rapor alınabilmektedir. Ayrıca bu sistem sayesinde servis ve işletme araçlarının giriş ve çıkşlarını da kontrol altına almak mümkündür.

AKILLI BİNA VE OTOMASYON SİSTEMLERİ

Bir binanın "akıllı bina" olarak nitelendirilebilmesi için yalnızca "ısıtma, havalandırma, iklimlendirme" sisteminin akıllı olması yetmiyor. Kartlı geçiş sisteminin, yangın algılama ve alarm sisteminin, güvenlik sisteminin, aydınlatma sisteminin hatta asansörlerinin bile "akıllı" olması, ayrıca bu sistemlerin tümünün birbiriyle entegre edilerek tek merkezden kontrol edilebilmesi gerekiyor.

Bu sistemler sayesinde yerimizden kalkmadan lambaları açabilir, ışığınızı kısabilir, elektriğe bağlı akıllı alıcılar sayesinde, su ısıtıcısı gibi aletleri çalıştırabilirsiniz.

Akıllı bir binayı oluşturan sistemlerin birbiriyle entegre edilebilmesi ve tek merkezden yönetilebilir bir bina otomasyon sisteminin oluşturulabilmesi günümüzde bina sahiplerine sanıldığı kadar büyük bir maliyet de getirmiyor.